Ronhaar en Brand pakken het goud in Oostende

Ronhaar en Brand pakken het goud in Oostende

Pim Ronhaar en Lucinda Brand hebben het eerste goud veroverd op het WK Veldrijden in Oostende. Nederland won zelfs vijf van de zes medailles op de openingsdag.

Lucinda Brand is wereldkampioene in het veld geworden.  Na een spannende strijd met Annemarie Worst (zilver) en Denise Betsema (brons).

Titelverdedigster Ceylin del Carmen Alvarado kwam vanaf het begin van de wedstrijd - toen ze viel- niet in dat gevecht voor de medailles voor al drong ze lang aan op de vierde plek. Uiteindelijk werd ze zesde. 

Lucinda Brand zei na afloop: "Het is heel speciaal om hier nu eindelijke wereldkampioene te worden, er valt veel van mijn schouders. Ik wist dat het een lastige wedstrijd zou worden, ik wist dat ik me niet op mocht blazen bij de start en het goede ritme moest zien te vinden. Ik denk dat ik dat goed gedaan heb. Ik had achterstand na de eerste ronde, maar verloor nooit het geloof dat als iemand een fout maakte dat je gemakkelijk tijd goed kon maken.  We gingen de slotronde in met drie rensters, maar ik reed goed in de laatste zandpassage. Het was al het doel om daar alles te geven. Het is jammer dat ik met Annemarie botste en dat ze viel. Maar je moet hier heel gefocust blijven tot het einde. Dat lukte me vandaag. Ik ben heel trots op mezelf.''


Ronhaar zelf was natuurlijk opgetogen. "Dit voelt geweldig om hier te winnen. Ik heb nog nooit een WK-medaille behaald, greep daar altijd net naast. En dan is het direct de titel. Had ik vanochtend gedroomd van de winst? Zeker. Ik startte met de ambitie om te winnen. Toen ik het gordijn opentrok vanochtend en het regende was ik daar blij mee. Het maakte het WK-parcours nog meer ideaal voor mij. In het zand kan ik sowieso goed rijden, maar nu lag het grasstuk er ook glibberig bij. Ik was niet de superfavoriet, maar gezien het seizoen - waarin ik sterk reed tussen de elite - wist ik dat ik wel hoog mocht mikken. Ik denk dat titelverdediger Ryan Kamp een wat mindere dag had en ik had een superdag. Ik heb niet op een specifiek stuk het verschil gemaakt, ik heb mijn eigen tempo gereden en kon dat volhouden. En dat viel natuurlijk niet mee, ik liep steeds iets verder uit, maar je moet wel het tempo kunnen volhouden.Dat kon ik vandaag."